När kan man börja ta promenader efter förlossning?

Att ta promenader efter att ha fött är en kraftfull upplevelse som kan hjälpa dig att både fysiskt och mentalt bli starkare. Som nybliven mamma vill du säkert veta exakt när du kan dra ut på din första postpartum-promenad, och lyckligtvis finns det flera anledningar till varför man ska göra det. Låt oss titta närmare på hur lång tid det tar efter en förlossning innan man kan börja ta promenader, vad slags saker man ska ta hänsyn till samt de fantastiska effekterna av motion.

Promenader efter förlossning är tillåtet från det att din läkare godkänt det, vilket brukar vara mellan 2-6 veckor efter förlossning. Det är viktigt att ta det lugnt och börja promenera gradvis, gärna 15-20 minuter i taget och bygg upp tiden dagligen. Försök även gå på jämna ytor som inte har stora backar så du undviker extra belastning på dina leder.

Vad är postpartum promenader?

Postpartum promenader är ett utmärkt sätt för mammor att träna och lindra stress efter förlossning. Fördelarna är stora, inklusive att bränna kalorier, hjälpa till att bibehålla muskelstyrka i benen och ryggmusklerna samt strömma naturliga endorfiner som kan hjälpa en nybliven mamma att bli mer positiv och alert. Promenader kan också fungera som en stund av enskild tid då du kan uppskatta naturens skönhet medan du tar dig an den vanliga vardagen som nybliven mamma.

För de flesta friska postpartum-mammorna rekommenderas det starkt att man börjar gå dagligen eller varannan dag redan innan 4 veckors markeringen före barnets födsel. Detta innebär dock inte långdistanspromeneringar; istället är det meningen att man ska ta små promenader om 15 till 20 minuter per dag på sin hemmiljö. Det är viktigast av allt att lyssna på kroppens egna behov; ta det lugnt under hela processen, vilket innebär inget springande eller hoppa uppför trappor!

Fördelar med promenader efter förlossning

Promenader är ett utmärkt sätt för nyblivna mammor att aktivera sin kropp och gå tillbaka till normala rutiner efter en förlossning. Det finns flera positiva effekter av promenader som kan hjälpa dig att snabbare läka efter förlossningen samt lindra eventuella besvärande symptom.

Fysisk aktivitet har visat sig ha en direkt inverkan på humöret, vilket är extra viktigt under postpartumperioden. Promenader har också visat sig minska stresshormoner, främja bildandet av endorfiner och serotonin – som alla bidrar till viktig andningsförbättringar. Konditionströsklar stiger också med regelbundna promenader, vilket ger mer energi genom att öka syresatserna i blodet.

Till slut kan det hjälpa dig att minskar riskerna med depressioner eller postpartum-syndrom byggda på hormonella obalanser orsakade av amning, trötthet, brustna drömmar om moderskap etc.. Att ta dagliga promenerande pass i frisk luft ger helande meningsfull tid för dig själv dessutom skonsamma tragepassider som styrker musklernas upprepade anstrngelser och balansen i naturen ger ofta spirituell glada toner inom familjen.

När man börjar ta promenader efter förlossning

Att börja ta promenader efter en förlossning är ett bra sätt att komma igång med motion och hjälpa till att normalisera livmoderhalsens storlek. Det kan dock vara viktigt att tala med din läkare innan du börjar göra det, eftersom alla situationer är olika. Din läkare kan berätta för dig när det är lämpligt för dig att starta igen och om du har några specifika begränsningar som du måste följa.

Med riktiga skyddade skor, solskyddsmedel, flaskvatten och bekväma kläder rekommenderas det ofta att man börjar sin trampande inom de fyra till sex veckorna efter en vaginal leverans. Om kejsarsnitt anvõndes under graviditeten rekommenderas istảlet vila i upp till 8 veckor innan man tar promenader. Det rekommenderas starkt att man startar tidigare promenader regelbundet; dessa skulle sedan gradvis bli djupare i takten som rehabilitering fortskrider. Dessutom vill den postpartum-patienten undvika tyngre lyft såsom barnvagnar som ibland inte har ergonomisk design och kan orsaka obehagliga problem om de inte hanteras på riktig svenskstil..

Vilka risker finns det vid postpartum gång?

Postpartum gång är ett utmärkt sätt för nya mödrar att komma tillbaka i form. Att ta promenader kan hjälpa dem att öka deras energinivåer, minska vikten och lindra ryggont som ofta upplevs postpartum. Men det finns risker med postpartum promenader som man bör tänka på.

Först och främst, om en nybliven mamma tar promenader innan hon har bett sin läkare om lov att träna, finns risken för skador på livmoderhalsmuskulaturen. Om en vulvainflammation inte behandlas ordentligt kan den orsaka infektioner som ibland leder till allvarliga problem såsom sepsis. Fysisk aktivitet dessutom ökar blodflödet i kroppen vilket kan leda till inflammation och smärta inuti livmodern samt vaginal blödning.

En annan stor risk under postpartum-promeneringarna är dehydrering, speciellt under de varmare månaderna eller andra perioder av extrem hetta och solskensinnefattningar naturligtvis rekommenderas det att dricka mycket vatten under tiden man går ut för att undvika detta problem . Symptomen inkluderar yrsel, huvudvärk , torra lippar etc..Mina dammar borde alltså antingen undvika intensiva träningspass eller begransa dem mellan 30-45 minuter per dag (eller mindre) för att minimera exponering mot extrema miljöbetingelser – samtidigt som du dricker massor av vatten!

Varför är det så viktigt att komma i form efter graviditet?

För att få en hälsosam och stark kropp efter graviditet är det viktigt att börja träna regelbundet. Träning kan hjälpa till att stödja den nya mammas energinivå, återställa hennes muskeltonus, minska risken för ytterligare ryggsmärtor post-graviditet och bidra till en normal livmoderhals. Det är också viktigt att ta hand om sin psykiska hälsa under denna tid som mamma – motion har visat sig vara mycket effektiv när det gäller att reducera stress och förbättra sjukdomsrelaterad depression. Kvinnor som resulterar i form efter graviditet rapporterar ofta minskade smaker av utmattning sammen med styrkan i deras ryggmuskler.

Alltså, traning efter graviditet är avgörande för den totala vedervardigheten av kvinnans helghetssystems – inklusive hennes mentala santandes. Faktorn ”niva” beror på varje individuell patientens behov; dock finns det olika typer av aktiviteter som kan passera de flesta mammor sikkert: Promenader (fysisk aktivitetsform), yoga (om positioneringsverksamheten) eller cykling (med ergometer). Utan tvivel borde man inte underskatte disse tva former for promenader- aerobics gymnastiksal exercisessessioner for at uppna bestmanliga resultat..

Hur mycket ska du röra dig när du börjar gå ut efter förlossning?

Att komma ut och börja gå promenader efter förlossning är en viktig del av rehabilitering. Fysisk aktivitet hjälper till att återställa styrka, syreupptagningsförmåga och uthållighet som har försvagats under graviditeten. Det kan ta upp till 6-12 veckor innan mammor är redo att börja träna fullskaliga rutiner, men det finns lite saker man ska tänka på när man tar de första stegen in i den nya livsstilen.

Först och främst rekommenderar experter att du börjar med lite lugnare motionsformer som yoga eller pilates. Detta ger möjligheten att bygga upp din muskelmassa gradvis samtidigt som blodcirkulationen stimuleras. Om du inte kommer igång direkt med dessa övningar kan det vara bra att prata med din barnmorska eller doktor om riktlinjer för motion efter förlossning baserat på specifika situationer. Vanligast är dock 5-10 minuter per dag med vilken typ av motion som helst – promenering, simning eller cykling – sakta men säkert!

7 .Vilka tips kan hjälpa till att minska riskerna vid promenader efter graviditet?

Promenader efter graviditet är en bra möjlighet att bygga upp kondition och styrka, men det bör nämnas att de kan innebära risker. För att minimera dessa risker finns det vissa tips som man ska ha i åtanke.

Först och främst bör man prata med sin läkare innan man tar promenader för att ta reda på om ens kropp är beredd på den aktiviteten. Det är viktigt att göra helhetsbedömningar av hjärtan, lungor och andningsmuskler samt en genomgång av anamnes (sjukdomshistoria). Detta förebygger eventuella problem som kan uppstå under promenaden.

Det rekommenderas starkt att börja lugnt med sina promenader eftersom kroppens energireserver inte har hunnit byggas upp ordentligt sedan graviditeten. Man ska undvika alltför intensiva aktiviteter som springandes eller jogging vilket kan orsaka muskelspasticitet, svullnad eller trötthet. I stället rekommenderas det fysiska varierade aktiviteter som willdancing, yogapass och cykling, dessa utmanar olika grupper av muskler utan att bli för intensiva.

Att dricka tillräckliga mängder vatten innan och under promenaden regelbundna raster är mycket viktigast när du reser dig från din postpartumperiod. Vattnet bidrar till att se till så att temperaturen i din kropp hålls lagom samt ger energi till de passager du gørelser under tiden du motionerer . Det rekommenderas ofta en liters flaskmedföljer om man vill dra lite extra styrka från den tidpromenerande sessionernakter dem vi har tag it!

8 .Hur hittar jag en passande rutin för min nya livsstil som mamma?

För att hitta en passande rutin för din nya livsstil som mamma är det viktigt att du inriktar dig på dina personliga behov. Ta till exempel reda på hur mycket tid och energi du har tillgänglig i strukturerad form, såväl som spontant – tiden efter ett barns födelse kan variera stort beroende på om det är ditt första barn eller inte. Om du även jobbar hemifrån, kommer antal timmar extra stress att läggas till den dagliga planeringen.

Promenader med bebisar är en av de bästa aktiviteter man kan göra som mamma. Att gå ut med bebisen ger dig chansen att träffa andra mammor och ha social interaktion samtidigt som du betraktar naturen och tar del av frisk luft. Det finns flera olika typer av promenadmöjligheter: du kan antingen ta en ljudning runt stan eller ta tekniken utomhus och uppleva naturscenerierna hemifrån. Oavsett vad just du föredrar så finns det alltid tid att ta sig tid för en promenad!

Nyblivna mammor kan börja med regelbundna promenader cirka 4 veckor efter leveransen – men se till att konsultera din doktor innan start, speciellt om det handlar om kejsarsnittfödsel. Ge din kropp tid att restituta ordentligt innan aktiverna dras igång; slappna av, andas djupare, ge dig själv lovord etc.. Fokusera sedan pengarna framfotandes nya tankar & idéer under den tiden istllet!

9 .Var och hur ofta ska jag ta långpromenad med babyvagnen?

När det gäller att ta långpromenader med babyvagnen är det viktigt att man tar hänsyn till sin egen fysiska kondition och styrka. Det kan vara bäst att börja med en 5-10 minuters promenad, sedan bygg upp tiden successivt under de följande veckorna. Om du planerar en långpromenad ska du se till att ha nog med vatten till dig själv och din bebis samt extra amningstillbehör om de behövs. Dessutom är det bra att ta pauser för amning eller mat som passar bebisen.

För den allmänna regeln måste man undvika trånga utrymmen som exempelvis butiker, teatrar eller museer inom 3 dagar från leveransdatumet på grund av riskerna för infektion och smittspridning. Att använda offentliga transporter rekommenderas heller inte inom 14 dagar postpartum (dagen direkt efter delivery). Du borde helst vila i sju dagars tid innan du ger dig iväg på promenaden; men om du klarar det mentalitet och energinivå – gå!

I slutet på dagen är det avgörande huruvida din kropp kan hantera aktiviteter som walking/cycling etc., vilket man mest effektivt vet genom att lyssna till sig själv, men vanligast sett rekommenderas 2-3 promenader per vecka i moderata hastigheter.

10 .Vem ska man informera om man planerar att gå utmed regelbundna intervaller under sin postpartum-period ?

Under sin postpartum-period är det viktigt att informera den omvårdande läkaren eller sjuksköterskan om man planerar att gå utmed regelbundna intervaller. Det är också rekommenderat att diskutera alla frågor och funderingar med en specialist innan man börjar promenera efter förlossningen. Fysisk aktivitet kan variera från person till person, därför bör man kontakta sin läkare för rådgivning på vilka typer av träning som är lämpliga under postpartumperioden.

Fysisk aktivitet är mycket viktig efter en födsel, men det mest effektiva sättet att ta itu med trötthet och stresstoleransförmåga i samband med postpartumperioden är genom regelbundna promenader. Regelbunda promenader hjälper till att begränsa riskerna för depression, minskar stresstillstånd och ger dig kraftfull energi som du behöver nybliven mor. Men det finns naturligtvis ett antal risker associated with physical activity after childbirth som inte borde ignoreras, saknar inkludering av vattenbrott, vaginal blödning etcetera; Dessa skulle absolut diskuteras noga med din specialist innan du planerar din traningstrategi.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen